Szafy magazynowe polecane dla pomieszczeń gastronomicznych
Oferta mebli dla gastronomii jest niezwykle bogata, dlatego warto wiedzieć, jakie wyposażenie sprawdzi się najlepiej w naszym lokalu. Na efekty pracy w kuchni wpływają bowiem nie tylko różne urządzenia i akcesoria, ale także zorganizowany system przechowywania. Aby wszystko przebiegało szybko i sprawnie, w restauracji powinny się zatem znajdować szafy magazynowe.
Sprzęt gastronomiczny wygląda trochę inaczej od urządzeń, które kupują indywidualni klienci. Wymagania dotyczące wyposażenia, jakie jest używane w „profesjonalnej” kuchni, są znacznie wyższe – meble muszą wykazywać odporność na intensywną eksploatację, działanie wilgoci i zmiany temperatur. Stanowiska robocze powinny być zrobione z materiałów niereagujących z żywnością, aby ograniczyć ryzyko kontaminacji. Najlepiej, żeby taka powierzchnia pozwalała na skuteczne wyczyszczenie oraz odkażenie po zakończonej pracy, bez zagrożenia ew. korozją.
Polecane meble dla gastronomii ze stali nierdzewnej
Szafy magazynowe są najczęściej wykonane z metalu, który odpowiada powyższemu opisowi, czyli stali nierdzewnej. Materiał zapewnia bezpieczeństwo żywności dzięki swoim szczególnym właściwościom, m.in. niskiej porowatości (umożliwiającej łatwe utrzymanie w czystości) oraz odporności na działanie środków chemicznych i temperatury (np. przy dezynfekcji). Opisane sprzęty, wyjątkowo popularne wśród klientów firmy Komat, charakteryzują się również dosyć dużą pojemnością. To system przechowywania, który pozwala na wygodną organizację kuchni.
Polecane szafy magazynowe to sposób na sprawne uporządkowanie „zaplecza”. Szerokie półki oraz optymalna wysokość sprawiają, że korzystanie z wyposażenia jest niezwykle komfortowe i dynamiczne (nie trzeba np. podstawiać stołeczka, by czegoś dosięgnąć). Proponowany sprzęt można dopasować do warunków panujących w pomieszczeniu – chodzi tutaj o dobór drzwi, które mogą być przesuwne lub skrzydłowe. W ofercie mebli dla gastronomii znajduje się także dodatkowa półka do szafy, jeżeli np. domyślny podział jej wnętrza okaże się niewystarczający.
Ważne kwestie przy zakupie mebli dla gastronomii
Zastanawiając się nad wyborem wyposażenia, należy wziąć pod uwagę rozmaite zastosowanie poszczególnych „konstrukcji” – system przechowywania, w którym zamierza się magazynować np. środki chemiczne to sprzęt, jaki powinien znajdować się w pewnym oddaleniu od żywności. Zanim zamówi się odpowiednie meble dla gastronomii, należy zatem zaplanować aranżację pomieszczenia, żeby zachować odpowiednie odległości, a jednocześnie zapewnić wygodę przy poruszaniu się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana